گیاهان دارویی و خواص درمانی برخی از آنها

گیاهان دارویی و چند نمونه از بهترین آنها

حدودا ۷۰ هزار نوع گیاه دارویی در جهان مورد استفاده قرار می گیرد. در این متن به برخی از آنها می پردازیم.

آلوورا(آلوئه ور):

این گیاه دارویی که در حوزه دریای مدیترانه، خاورمیانه، آسیا و شمال آفریقا یافت می شود برای تهیه کرم های بیماری های پوستی، سوختگی و آفتاب سوختگی استفاده می شود.

گیاه دارویی آلوئه ورا ( آلوورا ) یا صبر زرد
گیاه دارویی آلوئه ورا ( آلوورا ) یا صبر زرد

گزنه:

گزنه از گیاهان بسیار سودمندی است که در سراسر دنیا یافت می شود. مراقب باشید لمس این گیاه موجب ایجاد سوزش فراوانی می گردد.این گیاه کمک فراوانی به درمان پروستات و سنگ کلیه می نماید. علاوه بر این گزنه حاوی ماده ای به نام (( سکرتین)) است که موثرترین عامل برای به کار انداختن روده، کبد، کیسه صفرا، لوزالمعده و تحریک غدد ترشحی هاضمه در معده می باشد.

زنجفیل یا زنجبیل:

از این گیاه به عنوان ادویه و گیاهی که خواص دارویی فراوانی دارد استفاده می شود.

این گیاه در طب سنتی ایرانی با نام ((ژنگویر )) شناخته شده بود. زنجبیل بسیار موثر برای آرامش بخشیدن بر روی دستگاه گوارشی، مبارزه با سرماخوردگی، گلودرد و حالت تهوع است.

بابونه:

از بابونه در سراسر جهان استفاده می شود. احتمالا همه ما نام چای بابونه را که بسیار آرامش بخش است شنیده ایم. در بسیاری از موارد از روغن آن برای پوست های بسیار حساس استفاده می شود و نیز کاربردهایی برای ناراحتی های معده و روده دارد.بابونه گیاهان دارویی و خواص درمانی برخی از آنها 1

بهار نارنج:

بهار نارنج نیز از جمله گیاهانی است که آرامش بخش و ضد هیجانات دستگاه عصبی می باشد و در کاهش سردرد های میگرنی بسیار مفید است. همچنین بهار نارنج در تقویت معده موثر بوده و تپش نامنظم قلب و استرس را از بین می برد. لازم به ذکر است که بهار نارنج خاصیت اشتها آور، ضد سرفه و رفع مشکل کم خوابی را برطرف می نماید.

خواص یونجه برای بدن انسان:

یونجه در فارسی به نام (( اسپستباقی ))، و در ترکی به آن یونجه گفته می شود. این گیاه دارای ساقه های بلند و برگ چه های نازک، نوک تیز و بیضی می باشد. یونجه ریشه ای بسیار عمیق دارد که به عمق زمین نفوذ کرده ، بنابراین ویتامین ها و مواد معدنی را از خاک به دست می آورد.یونجه از لحاظ تغذیه عمومی چاق کننده است و آهن فراوانی دارد و برای تقویت کلیه اعضای بدن خوردن آن توصیه می شود. این گیاه در درمان کم خونی و آرامش اعصاب مفید بوده و منبعی غنی از ویتامین های A , D, B, E, K  می باشد. همچنین یونجه مغز و ستون فقرات را قوت بخشیده و منبعی غنی از املاح معدنی مانند منیزیم، کلسیم، پتاسیم به حساب می آید.

 

هل سبز:

از این نوع هل در ایران بیشتر به عنوان ادویه استفاده می شود. اما در کشورهای خارجی این گیاه به صورت های مختلفی مانند پودر و روغن مصرف می شود که در صنایع غذایی و مصارف گیاه پزشکی به کار برده می شود. خیلی از خانواده های ایرانی از هل سبز برای عطر بخشیدن به چای استفاده می کنند.

خواص درمانی هل سبز:

  • هل سبز اشتها را تحریک می کند و کمک فراوانی به هضم غذا می نماید. این گیاه به علت خواص گرما بخشی معده و روده را تقویت می نماید.
  • اگر دم کرده هل سبز را استفاده نمایید کمک فراوانی به تسکین کولیت، سو هاضمه، حالت تهوع، بی حالی، باد فتخ نموده و مانع ترشح اسید معده می شود.
  • در طب سنتی ایرانی هل گیاهی گرم و خشک است.
  • جویدن دانه های هل بوی نامطبوع را از دهان خنثی کرده و جویدن آن پس از صرف غذا می تواند به هضم و گوارش بهتر غذا کمک نماید.
  • یکی از خواص بسیار مهم و ارزشمند هل، جلوگیری از به وجود آمدن خلط در گلو است. بنابراین می توانید هل سبز را به محصولات لبنی اضافه کنید تا اثر شیر را که موجب به وجود آمدن خلط در گلو می شود خنثی کند و کمک فراوانی به هضم آن نماید.
  • گفته می شود این گیاه برای تقویت کلیه ها بسیار مفید است در نتیجه در برخی از موارد برای درمان شب ادراری کودکان استفاده می گردد.
  • هل سبز خاصیت مشابه داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوس ها و بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک می کند.
  • همانگونه که بالاتر به خاصیت گرما بخش بودن هل اشاره شد، از این گیاه برای بهبود روحیه استفاده می شود. این گیاه موجب بازیابی انرژی از دست رفته شده، اضطراب و استرس را کاهش می دهد و برای درمان افسردگی مفید است.

 

هل سیاه:

این نوع هل در سیلان میروید و طول میوه این نوع بین ۲۵ تا ۵۰ میلیمتر است. اندازه غلاف این میوه حدودا ۶ تا ۱۰ میلیمتر است.

خواص هل سیاه:

این گیاه خواصی شبیه به هل سبز دارد، ضد نفخ معده و روده است.

 

مریم گلی:

از این گیاه به علت خواص فوق العاده زیادی که دارد استفاده فراوانی می شود.در برخی منابع از این گیاه به عنوان یکی از با ارزش ترین گیاهان نام برده شده است. مریم گلی یا سیج برای هضم غذا و سرماخوردگی توصیه می شود. این گیاه خاصیت ضد اکسیدان و نیز ضد قارچ دارد. تز خواص دیگر این گیاه می توان به کاهش التهاب و تورم، مرهم برای سوختگی ها و بریدگی ها اشاره کرد.

مرزن جوش:

اغلب از مرزن جوش و پونه به یک گیاه یکسان یاد می شود اما گیاه مرزن جوش کمی متفاوت است. یونانیان از گیاه مرزن جوش با اسم (( شادی کوه )) نام میبردند و به علت ارزش دارویی فراوان به آن اهمیت بسیاری می دادند. از این گیاه مفید برای خاصیت ضد عفونی کننده، ضد باکتری و ضد قارچ استفاده می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پیشنهادی
ارسال درخواست مشاوره