جابجایی و انتقال درخت چنار

در مقالات قبلی در مورد  ضرورت جابجایی بجای قطع درخت، توجه به نکاتی در مورد محل کنونی و محلی که درخت بعد از جابجایی قرار می‌گیرد و نیز نوع گونه درخت و زمان انتقال درخت و همچنین مختصری در مورد روش‌های جابجایی درختان و جابجایی درختان بزرگ و سوالات احتمالی صحبت کردیم. در این مطلب قصدداریم به صورت تخصصی در مورد جابجایی درخت چنار صحبت کنیم.

بایدها و نبایدهای جابجایی و انتقال درخت چنار

جابجایی و انتقال درختان کاری زمان بر، دشوار و هزینه بر است. اکثر درختان جابجا شده در بهتربن شرایط و با رعایت کردن اصول جابجایی مدت زمان زیادی طول می کشد تا به شرایط مطلوب و ایده آل باز گردند. حتی در برخی از موارد  با توجه به شرایط درخت پیشنهاد می کنیم که عملیات جابجایی روی درخت انجام نشود. زیرا در برخی مواقع درختان و درختچه های جابجا شده حالت و شکل نامناسبی پیدا می کنند و ممکن است زیان های جبران ناپذیری به آن‌ها وارد شود. اما در بعضی از مواقع جابجایی بهترین و آخرین راه برای بقای درخت است. مثلا در عملیات های عمرانی مانند ساخت و ساز‌ها و تعریض خیابان ها و بزرگراه‌ها راهی جز جابجایی وجود ندارد. درخت های جابجا شده با توجه به شرایط جدید و متناسب با سن و گونه آن ها به مدت چهار تا شش سال به شرایط جدید حساسیت زیادی دارند. در این شرایط پس از جابجایی بایستی درخت کاملا اصولی حمایت و نگهداری شود. بنابراین با در نظر گرفتن هزینه و ریسک عملیات جابجایی درخت باید درختانی انتخاب شوند که مستعد جابجایی باشند.

همان گونه که میدانید درختان چنار رشد زیادی دارند و ارتفاع آن ها تا بیست متر هم خواهد رسید. ظاهری زیبا و هرمی شکل، برگ هایی درشت و پنجه ای و پوستی نقره ای دارد که پوست اندازی تنه آن درخت را زیبا تر و سرحال تر نشان می دهد. این درخت به دلیل گستره تاج و سایه اندازی بیشتر در حواشی خیابان های عریض و فضاهای باز کاشته می شوند. برای توضیحات بیشتر درباره این درخت دوست داشتنی به بخش درخت چنار مراجعه کنید.

درخت زیبای چنار و نگهداری از چنار
درخت محبوب چنار

درخت چنار دارای ریشه های عمیق و گسترده ای است. چنانچه برای اجرای عملیات جابجایی درخت چنار محدودیت زمانی ندارید جهت کاهش ریسک جابجایی و انتقال درخت می توانید شش ماه تا دو سال قبل از انتقال و جابجایی درخت اقدام به هرس ریشه نمایید.

زمان مناسب جهت جابجایی و انتقال درخت چنار چه موقع از سال است؟

زمان مناسب جهت جابجایی درخت چنار با توجه به شرایط آب و هوایی تهران بهترین زمان برای اجرای عملیات جابجایی درخت فصل زمستان و ترجیحا اواخر زمستان و پس از اتمام یخبندان می‌باشد.

شرایط محل جدید بعد از جابجایی درخت چنار:

دقت نمایید محل جدید پس از انتقال باید دارای خاک غنی و حاصل خیز با زهکشی مناسب و نیز فضای کافی برای گسترش تاج باشد. بنابراین جابجایی و کاشت درختان چنار در حواشی معابر که دارای فضای کافی برای گسترش ریشه و تاج درخت وجود ندارد، امری نادرست است.

برای جابجایی درخت چنار چه ابزارهایی نیاز داریم؟

به کار گیری ابزارها بسته به موقعیت درخت، روش انتقال و سایز آن متفاوت است . احتمالا ابزارهایی از قبیل بیل باغبانی، بیل لبه صاف و تیز، اره موتوری، اره دستی تر بر، گونی یا برزنت، توری سیمی و طناب کنفی مقاوم، تخته چوب و غیره جهت جابجایی و انتقال درخت چنار مورد نیاز است. همچنین ماشین آلات مورد نیاز متناسب با اندازه درخت، وزن روتبال درخت، جرثقیل، کامیون کفی و … انتخاب می شوند. یکی از مواردی که موجب کاهش ریسک وارد شده بعد از جابجایی درخت چنار می‌شود این است که درخت چناری که قصد جابجایی آن را داریم هرس ریشه از یک سال قبل انجام پذیرد. پیشنهاد می شود اواخر فصل پاییز و زمانی که اصطلاحا درخت به خواب می رود این کار صورت پذیرد.

هرس درخت چنار قبل از جابجایی
هرس درخت چنار قبل از جابجایی

یکی دیگر از مواردی که باید در مورد جابجایی و انتقال درخت چنار رعایت شود هرس شاخه درخت چنار است. چنانچه تاج درخت چنار که قصد جابجایی آن را دارید بزرگ، مرتفع و سنگین است و انتقال درخت را دچار مشکل می کند و یا اینکه اطمینان دارید ریشه های هرس شده ی چنار پس از انتقال قادر به تامین نیازهای رطوبتی و غذایی آن را نخواهد داشت حتما اقدام به هرس اصولی تحت نظارت کارشناس متخصص نمایید.

حفاری اطراف درخت چنار به منظور هرس ریشه

حفاری اطراف ریشه قبل از اقدام به جابجایی و انتقال درخت چنار
حفاری اطراف ریشه قبل از اقدام به جابجایی درخت چنار

هدف از هرس ریشه درختان به منظور جابجایی درخت چنار، ایجاد ریشه های جدید می باشد تا برای ایجاد توپ ریشه درخت چنار، ریشه کافی و سالم در روتبال وجود داشته باشد. برای تامین رطوبت خاک در حین حفاری از چند روز قبل از اجرای عملیات شروع به آبیاری نمایید تا بستر خاک کاملا مرطوب باشد. وجود هرگونه نخاله و خاک های اضافی اطراف بستر درخت جمع آوری و منتقل شود به طوری که طوقه تنه درخت چنار در سطح بستر کاملا آشکار شود. سپس قطر تنه درخت را اندازه گرفته و دایره ای به قطر متناسب قطر تنه درخت چنار ( به ازای هر سانتی متر قطر تنه درخت، هفت سانتی متر ) اطراف تنه درخت روی زمین کمان دایره ای شکل رسم کنید و اقدام به حفاری نمایید. به عنوان مثال چنان چه قطر تنه درخت پانزده سانتی‌متر است، قطر دایره رسم شده اطراف تنه درخت، روی زمین صد و پنج سانتی‌متر خواهد بود.

خاک مناسب برای جابجایی درخت
خاک مناسب برای پرکردن شیار بعد از حفاری

محل ترسیم شده جهت حفاری را با بیل های لبه تیز یا بیل های موتوری از قسمت بیرونی کمان دایره تا عمق یک متر حفاری نمایید. دقت کنید که هرس ریشه های درخت چنار با ابزارهای تیز و اصولی انجام شود تا ریشه‌ها دچار له شدگی و آسیب نشوند. پس از اتمام عملیات حفاری شیار ایجاد شده را با خاک مرغوب قبلی یا خاک جدید مجددا پر نموده و آبیاری نمایید. توجه کنید خاک مصرفی برای پر کردن شیار خاکی سنگین و نا همگن با خاک بستر نباشد. توجه کنید هرس ریشه درختان چنار با سایز بالا جهت بازدهی و نتیجه مطلوب تر در طی چند مرحله با فاصله زمانی سه ماه انجام پذیرد و در هر مرحله یک سوم یا نیمی از ریشه آن هرس شود.

چاله زنی مناسب جهت انتقال و جابجایی درخت چنار
چاله زنی مناسب جهت جابجایی درخت چنار

امیدوارم تا اینجا جهت جابجایی و انتقال درخت چنار از آموزش‌های سبزوانه لذت برده باشید. در مقالات بعدی ادامه مراحل را تقدیم خواهیم نمود. در صورت هرگونه سوال یا نیاز به خدمات و کارشناسی می‌توانید از قسمت “خدمات سبزوانه” کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پیشنهادی
ارسال درخواست مشاوره