کمیسیون ماده هفت یا کمیسیون باغات

سرفصل‌های مهم این مقاله

گروه مشاوران و متخصصین کمیسیون باغات مجموعه سبزوانه

متشکل از کارشناسان رسمی، بازنشستگان شهرداری

💥مشاوره كميسيون باغات(ماده ۷)شهرداري، جواز و پایان کار، توسط كارشناسان رسمي/جلوگیری و كاهش جرائم، محاسبه جریمه درخت
جابجايي درخت
فروش انواع درخت سايزهای مختلف
❗طراحی،اجرا و نگهداری فضای سبز،روف گاردن، آلاچیق،آبنما و …
✅ گروه مشاوران سبزوانه(پامچال)

تماس:👇🏻👇🏻👇🏻

021-91306818

021-28428969

09353366632

یکی از مباحث چالش‌برانگیز حقوقی، اقتصادی و زیست‌محیطی کمیسیون باغات و کاربری اراضی باغ است که به کمیسیون ماده 7 نیز مشهور است. افرادی که به‌عنوان مالک تلقی می‌شوند به دلایل اقتصادی اغلب تمایلی ندارند که ملک آن‌ها به‌عنوان باغ شناخته شود؛ در نقطه مقابل افرادی که طرفدار هوای پاک و فعال در حوزه محیط‌زیست هستند به تثبیت و بقای باغ تمایل نشان می‌دهند. اما با استفاده از قانون می‌توانید درک کنید که چگونه فضای باغ را تشخیص دهید و بر چه اساسی ملک شما باغ تلقی می‌شود.

جریمه-خشکاندن-درختان-ولیعصر
رای کمیسیون ماده 7 برای خشکاندن درختان ولیعصر

داستان خُشکاندن ۱۳اصله درخت کهنسال چنار خیابون ولیعصر رو یادتون هست؟

عامل خشکاندن این درختان، ۱۱۷میلیارد تومن جریمه شد!

این یک نمونه از جرائم سنگین خشک کردن درختان بود که احتمالا همه ما خبر آن را شنیده‌ایم. 

به همین دلیل ما در این مطلب قصد داریم به نحوه تشخیص باغ و کمیسیون ماده 7 بپردازیم.

نگاهی کلی به کمیسیون باغات

از انواع کمیسیون‌های تخصصی می‌توان به کمیسیون ماده 7 اشاره کرد که ممکن است هر فردی را به خود درگیر کند. این کمیسیون برای تشخیص باغات و برخی وظایف دیگر در ماده 7 آیین‌نامه اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز گنجانده‌شده است.

در این کمیسیون قانون‌گذار برای جلوگیری از قطع بی‌رویه درختان، حفظ محیط‌زیست و وسعت بخشیدن به فضای سبز یکسری اقدامات که موجب نابودی یا قطع هر نوع درخت از هر قسمتی مانند معابر، میدان‌ها، باغ، بزرگراه و پارک‌ها شود را ممنوع کرده است؛ اما این قانون قطع درختان را به تشخیص کمیسیون باغات و وجود شرایط به‌خصوص محدود کرده است.

تبصره ۳ این کمیسیون عبارت است از:

برای تشخیص باغات به‌وسیله شورای اسلامی شهر، شهرداری وظیفه دارد درخواست صاحبان و ذی‌نفع‌ها یا درخواست خود را به‌وسیله سوابق و مدارکی که در بند ((د)) ماده یک آیین‌نامه گفته شده وجود دارد به کمیسیون ماده ۷ فرستاده و نظر کمیسیون را که حداکثر به مدت یک ماه صادر می‌شود به ذی‌نفع ابلاغ نماید. اگر ذی‌نفع دو ماه بعد از گرفتن ابلاغ شهرداری اعتراضی به نظر کمیسیون داشته باشد، باید اعتراض خود را به شهرداری تقدیم کند. شهرداری موظف است آن را به شورای شهر بفرستد. نظر شورای اسلامی شهر درباره تشخیص باغ قطعی خواهد بود. در غیر این صورت اگر مالک یا ذی‌نفع بعد از دو ماه به نظریه کمیسیون مذکور اعتراض نکرده باشند، مصوبه آن به‌مثابه رأی قطعی و نظر قطعی شورای اسلامی شهر تلقی می‌شود.

بنابراین شورای اسلامی شهر در واقع مرجع رسیدگی به اعتراض ذی‌نفع به نظرات کمیسیون باغات یا کمیسیون ماده ۷ آیین‌نامه قانون اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز محسوب می‌شود.

وظایف کمیسیون ماده 7

هر نوع درخواست برای قطع کردن درختان باید به این کمیسیون داده شود و پس از بررسی‌های دقیق این کمیسیون باید بر اساس خواسته درخواست‌کننده اعم از مالکان خصوصی یا شهرداری نظر خود را اعلام کند.

امکان اجازه گرفتن برای قطع درختان توسط هر ذی‌نفعی وجود دارد؛ اما مسئله قابل‌توجه این است که اگر افراد هر نوع عملی که موجب نابودی و قطع درختان می‌شود را بدون اخذ مجوز از این کمیسیون انجام دهند فعالیت آن‌ها غیرقانونی تلقی شده و موجبات جبران خسارت و جریمه برای افراد به وجود می‌آورد.

اگر شهرداری قصد صدور پروانه ساختمانی در محدوده شهری برای عرصه‌هایی با مساحت بیشتر از 500 مترمربع را داشته باشد، موظف است پیش از صدور پروانه از کمیسیون ماده 7 اجازه بگیرد.

ضوابط و قوانین حاکم و بر قطع درخت‌ها و همچنین نظارت بر اجرای درست این قوانین یکی از مهم‌ترین وظایف این کمیسیون محسوب می‌شود.

مهم‌ترین دلایل تقاضا قطع درختان یا تخلف در قطع درختان!

  1. درختان معارض درب پارکینگ
  2. درختان معارض با پروژه‌های عمرانی
  3. درختان مانع دید تابلوهای تبلیغاتی
  4. درختان معارض با اجرای کنسول یا پیش آمدگی ساختمان
  5. درختان آفت شده و بیمار
  6. درختان خطری (درختانی که به دلایلی آسیب دیده و احتمال سقوط آن وجود دارد)

اعضای کمیسیون ماده 7

کمیسیون ماده 7 دارای اعضای مختلفی است که از افراد سرشناس تشکیل‌شده است، این افراد عبارت‌اند از:

  • بر اساس انتخاب شورای شهر یکی از اعضای آن در این کمیسیون حاضر است.
  • فردی از طریق شهردار معرفی می‌شود که اغلب معاون شهرسازی یا معاون خدمات شهری شهرداری است.
  • مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز نیز حاضر است؛ اما درصورتی‌که این سازمان در شهرداری وجود نداشته باشد باید از مسئول فضای سبز شهرداری استفاده شود.
معیارهای تشخیص باغ به‌وسیله شورای شهر یا کمیسیون ماده 7

بر اساس بند «د» ماده یک آیین‌نامه اجرایی کمیسیون باغات، معیارهای باغ بودن یک ملک یا فضا در زیر آمده است.

۱- ملک باید حداقل ۵۰۰ مترمربع مساحت داشته باشد. اگر در زمین بنا و مستحدثات وجود داشته باشد به‌صورت متوسط در هر شانزده (۱۶) مترمربع فضای باز بیرون از ساختمان یک اصله درخت باشد. اگر در محیط بنایی وجود نداشته باشد به شکل متوسط هر بیست‌وپنج (۲۵) مترمربع یک اصله درخت مثمر و یا غیر مثمر و یا مخلوطی از آن‌ها وجود داشته باشد. البته باید دقت داشته باشید که قطع و نابود کردن درختان باعث نمی‌شود که تعداد درختان کسر شده در آمار حساب نشوند.

۲- مالک یا شهرداری باید مالکیت و یا سند مادر قبل از تفکیک به‌عنوان باغ، باغچه، زمین منجر و باغ عمارت را در اختیار داشته باشد.

۳-مالک و یا شهرداری باید سابقه‌ای برای احداث باغ، دایر باغچه، دایر مشجر از کمیسیون ماده دوازدهم (۱۲) قانون زمین شهری را داشته باشد.

۴- قسمت‌هایی از شهر و حریم آن‌که به‌وسیله وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان باغ معرفی‌شده‌اند.

۵- قسمت‌هایی از حریم شهر و روستا که به تشخیص شورای اسلامی به‌عنوان باغ شناخته‌شده‌اند.

اعتراض به رأی صادره کمیسیون باغات

رأی داده‌شده توسط این کمیسیون به‌صورت مجدد قابل‌اعتراض است و پس از بررسی اعتراض درباره موضوع مورد اختلاف رأی قطعی صادر خواهد شد.

رأی صادره برای قطع درخت یا تشخیص باغ بر اساس اصل ۱۷۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در دیوان عدالت اداری قابل‌اعتراض است.

طبق اصل 173 در هر موردی که شخصی به هر علتی از تصمیمات، اقدامات و امور مربوطه به سازمان‌های اداره و دولتی دچار ضرر شود و یا فرد اعتراضی به آن داشته باشد می‌تواند برای به دست آوردن حقوق خود به دیوان عدالت اداری اعتراض کند.

مسئله مهم در مورد دیوان عدالت اداری و اعتراض به آن، این است که افراد و شهروندان خصوصی و عادی توانایی حضور در دیوان عدالت اداری را ندارند و تمام اعتراضات و شکایت‌ها باید برای این اشخاص به شکل غیرحضوری انجام بگیرد. درباره کمیسیون باغات نیز باید توجه شود اغلب افراد برای پیگیری کردن حضوری پرونده خود بهتر است شکایت خود را به وکلای دیوان بسپارند تا آن‌ها به شکل کاملاً مستقیم به دیوان بروند و تقاضای احقاق حق موکل خود را داشته باشند.

سخن آخر کمیسیون باغات

همان‌طور که گفته شد یکی از مهم‌ترین وظایف شهرداری و شورای اسلامی شهرها تشخیص باغات و حفظ اراضی و فضای سبز است. همچنین اگر فرد یا افرادی بدون اخذ مجوز اقدام به قطع درختان نمایند، تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت و خسارات فراوانی را متحمل خواهند شد.

البته باید توجه داشته باشید کمیسیون باغات یکی از کمیسیون‌هایی محسوب می‌شود که تا دو ماه امکان اعتراض به رأی صادره در آن وجود دارد.

یکی از روش‌های حفظ درختان به جای خشک کردن یا قطع آن‌ها، جابجایی درخت است. بسته به نوع و سایز درختان و همچنین شرایط محیطی و میزان سلامتی درخت این روش متفاوت می‌باشد.

سبزوانه با بهره‌گیری از تجهیزات و مواد مخصوص جهت جابجایی درخت و انتقال درختان و دارا بودن رزومه طولانی و نتایج موفقیت آمیز فراوان در این زمینه، قادر به ارائه خدمات جابجایی و کاشت درختان در سطح کشور می‌باشد.

امیدواریم این مطلب در رابطه با کمیسیون ماده ۷ و تشخیص باغات مورد توجه‌تان قرار گرفته باشد. اگر هر گونه سوال و یا ابهامی داشتید، می توانید با شماره 09353366632 ، 91306818-021   و یا  02128428969 تماس بگیرید تا از مشاوره رایگانه تیم متخصصین سبزوانه در زمینه کمیسیون ماده هفت(کمیسیون باغات) بهره‌مند شوید. 

با ما در واتساپ در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پیشنهادی
ارسال درخواست مشاوره